7 Aralık 2009 Pazartesi

Bir hamile, doktorundan neler bekler?

Hamileliğim boyunca 3 farklı doktora gittim. Aklımda hep bir doktor ile sonuna kadar gitmek vardı ama farklı nedenlerle farklı doktorlarda muayene olma fırsatı buldum.
Gebeliğimin ilk ayından 5. aya kadar takibinde olduğum doktor :

  • Yarın sabah randevum var.
  • Oldukça güleryüzlü, kibar, hanımefendi.
  • Ultrason konusunda kesinlikle kendini geliştirmiş.
  • Sorularımdan veya endişelerimden kaçmıyor. Rahatlıkla aklıma gelen herşeyi danışabiliyorum. Ama yüzde yüz cevaplarından tatmin olmuyorum.
  • Normal doğum konusunda bilmiyorum ama sezeryan konusunda referansları iyi.
  • Özel, ün yapmış bir hastanenin doktoru olduğundan, hem hastane hem doktor gayet büyük çaba ve ilgi gösteriyor.
  • Yarınki muayenemin gidişatına göre doğumu onunla yapıp yapmayacağım netleşecek.
5.aydan itibaren 3 ay, rutin kontrollerim ve detaylı ultrasonlar için gittiğim profesör :

  • En son geçen ay gittim.
  • Güleryüzlülük ve kibarlıktan çok, doğallığı ve neşesi ile dikkat çekiyor. Muayene ve ultrason sırasında espriler yapıyor. Hem neşeleniyor, hem neşelendiriyor. Çok ıvır zıvır detaylara takılmıyor. Ama sorduğum her konuda tatmin edici cevap ve ilgi alaka gösteriyor. Mutlaka rahatlatmadan geçmiyor.
  • Ultrason konusunda zaten uzman. Birsürü fotoğrafla eve geliyorum. Hepsi de birbirinden güzel ve anlamlı.
  • Normal doğumu hep vurguluyor. Normal doğurmam için gereken şartları sağlamamda yardımcı olmaya çalışıyor. Söyle yaparsan normal olur böyle yaparsan normal olmaz gibi.
  • Özel ve ün yapmış aynı hastanenin İstanbul noktasında çalışıyor. Muayeneleri prof olduğu için diğerlerinin 3 katı değerinde. Hastane çok ilgili ama doktor prof. olduğundan aniden doğurmam durumunda yanımda olma sözü veremiyor. "Elini kocam tutsun ben doğum anında gelirim, gelemesem de nöbetçi doktor ile irtibat kurarım" diyor.
  • Sezeryan olmam gerekirse bu doktor ameliyatımı yapsın istiyorum. Normal olursa İstanbula yetişememekten, doktora ulaşamamaktan korkuyorum. Nerede kiminle doğuracağımı bilmemek de doğum stresimi kat kat artırıyor.
Raporlar için gittiğim SSK anlaşmalı özel bir Tıp Merkezinin doktoru :

  • Seneleeeeerdir bu şehirde doktorluk yapıyor tanımayan yok. Rapor almak amacıyla bugün ikinci kez gittim.
  • Konuşkan ve rahat biri. Ama kendi istediği zaman istediği konularda konuşuyor.
  • Ultrason konusunda facia. Bugün heyecanla oğlumu görmeyi bekliyordum, yüzünü görmeyi bırakın, ekrana ne geldiyse onu anlattı. Sanki otobüse binmiş, pencereden gördüklerini anlatıyor.
  • Doğumu onunla yapmayı düşünmediğimden normal doğum veya sezeryan hakkında yoklama gereği duymadım.
  • Senelerce devlet hastanesinde çalıştığından, hasalarını umursamama, kendini bişey sanma durumları var. Randevulu olduğum halde 1-1,5 saat gecikmeli aldılar içeri. Rapor olayım olmasa yıkacaktım başına hastaneyi. Asistanın surat beş karış. Yüzüne bile bakmıyo insanın. Çok lazımdı sanki tipi bana.
  • İyiki benim doktorum değil.

Aslında hamile bir kadının en çok ihtiyaç duyduğu şey, "kepek ekmeği ye, meyve sebze tüket, süt yoğurt...." muhabbetlerinden çok, hamilelik sürecini sakin, içi rahat, huzurla tamamlamaktır. Endişeler kaygılar hat safhaya çıktığında, doktoruna bunu anlatmalı, doktor da mutlaka bu kaygıları giderici cümleler sarfetmeli. Hele son aylarda moral motivasyon çok önemli. Doğum korkusu, gebeliğin en zor şartlarıyla üstüste gelince, insan doktorunu ağlayıp rahatlayacağı bir omuz gibi görmek istiyor. Bir kere doktor doğuma hazırlık, doğum ve sonrası için neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgi vermeli, anne adayının endişelerini mutlaka gidermeli. Bir ay bekleyip, doktor randevusu gelip çattığında doktordan, internette hergün okunan birbirinin kopyası bilgileri dinleyip eve gelmek bence çok saçma. Doktorum beni dinlemeli, bana özel olanı anlatmalı. En uyuz olduğum şey de "gebelik hastalık değil, fizyolojik bir olaydır" ve benzeri cümlelerle anne adayının endişelerinin, sorularının boğazına tıkılması. Evet çok hassas olup herşeyi büyütmek iyi değil ama, insan da hergün hamile kalıp çocuk doğurmuyor ki canım!

Doktor civanım, öyle böyle 35 haftalık olduk. Çok iyisiyle çok kötüsünü kıyasladık. Şimdilik idare eder olanda karar kıldık. Yarın idare eder hanıma bir muayene olalım da. Sonra ona göre çizelim yolumuzu.

Bu belirsizlik beni nöldürüyor nuleyyyyynnnnnnnnnnnnnn... Nadam gibi nolun da narayışlardan bitkin düşmeyelim, post da uzamasın. Soora nokuması nişşkence oluyoooooor......

3 yorum:

İki oğlan Annesi dedi ki...

ne güzel yazmışsın
hemen hemen aynı şeyleri yaşadım/yaşıyorum bende...

Hakkımızda hayırlısı olsun ne diyelim...

Çiğdemmm dedi ki...

Tuğba'cım ya ne zorrr durumlar bunlar böyle :( Ortadaki doktor çok mantıklı gelmişti bana taki yazının sonuna doğru normal doğum olursa yetişememe durumu işi bozdu :/

inş doğru doktoru bulur ayarlarsın biran önce ..

Tuğba... dedi ki...

Teşekkür ederim kıslar... Sıkıntılar hep benzer. Herkes bir şekilde atlatıyor. Ama sizin yorumlarınız yalnız olmadığımı hatırlatıyor gerçekten. Sağolun...